Helpen

 

Iedereen moet goed zijn in alles. Van jongs af aan worden mensen ermee geconfronteerd. De "zesjes"-cultuur. Herkenbaar? Totaal onnatuurlijk. In het dagelijks leven werkt dit niet. Sommige organisaties proberen iets soortgelijks toch voor elkaar te krijgen door uniforme teams te maken, met alle negatieve gevolgen van dien. Elk mens heeft unieke kenmerken en vaardigheden. Het beste dat je kunt doen is mensen met de gewenste eigenschappen groeperen tot een optimale samenstelling. Niet afdwingen dat bepaalde competenties toch bij mensen moeten worden aangeleerd of verbeterd. Wat er van nature niet in zit, zal kunstmatig nooit het gewenste effect opleveren. Ook niet bang zijn om een samenstelling te veranderen gedurende de rit. Anticiperen op wat er om je heen gebeurt.

In onze werkwijze staat helpen gelijk aan mensen motiveren beter te worden in dat wat ze van nature al goed kunnen. Helpen staat niet gelijk aan werk overnemen, want daar leert niemand iets van. In de ICT dienstverlening is helpen ook zien welke competenties ontbreken in een groter verband en daar actie op ondernemen. Helpen gaat over het mengen van vaardigheden, stijlen en wensen. En, helpen gaat ook over wederzijds respect, weten waar je het over hebt en kunnen omgaan met mensen.

Helpen gaat ook over tijd nemen. Veranderingen hebben tijd nodig. Tijd om te wennen, tijd om op elkaar in te werken. Wordt "helpen" niet door de main stream "coachen" genoemd? Jawel, maar niet iedereen mag en kan zich zomaar "coach" noemen. Think About IT doet dit in ieder geval niet. Het is een competentie die automatisch wordt meegenomen in ons werk en niet als zodanig als product te koop wordt aangeboden.

Meer weten? Neem contact op met Think About IT voor een verhelderend gesprek.